top of page
 • healththerapyopoet

Chi Nei Tsang : de helende kracht van een chinese buikorgaanmassage.


Volgens de Taoïsten start het leven vanuit de navel.

Deze kosmische poort verbindt ons ook na de geboorte met het universum.

De navel en het omringend gebied rond de navel spelen dus een belangrijke rol in CNT.

Het openen en deblokkeren van de energiepunten in en rond de navel is dan ook belangrijk om de energie terug vrij in het lichaam te laten stromen.

Het gebied rond de navel is meestal gespannen, met veel knopen. Dit gebied vraagt daarom de meeste aandacht als start van de massage.

Tevens kan de vorm van de navel informatie geven over de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van de cliënt.

Niet alleen in het Oosten, maar ook meer en meer in het Wasten, is men ervan overtuigd dat je gedachten en emoties een impact hebben op je fysieke lichaam.

Maar andersom ook : ons lichaam kan onze emoties en gedachten beïnvloeden ! Dit vertaalt men dus in de psychosomatische relatie.

Vb. Emotionele stress kan tot spierspanningen leiden. Als deze spierspanningen lang aanhouden, ontstaan er pijnen die op hun beurt weer kunnen leiden tot mentale stress.

Door de spanningen, knopen en blokkades in de buik te behandelen, verlos je jezelf van emotionele spanningen.

CNT is een combinatie van massagetechnieken, drukken en acupressuur. De ademhaling is een essentiële tool bij de CNT. Door het uitademen kan een drukpunt dieper bereikt worden.


Chi Nei Tsang kan verlichting en healing brengen bij :

 • vruchtbaarheidsklachten

 • menstruatieklachten

 • hormonaal disbalans

 • spijsverteringsklachten

 • constipatie en diarree

 • emotionele disbalansen

 • ...Maar het meest bekende doel van de CNT massage is om de totale spijsvertering te verbeteren en natuurlijk om het zelfgenezend vermogen te stimuleren.

In het Oosten wordt er steeds een verband gezien tussen lichamelijke klachten en negatieve emoties.

Deze negatieve emoties worden opgeslagen in de betreffende organen, waardoor zij minder goed gaan functioneren. Andersom echter ook : een trauma van een orgaan kan emotionele en mentale klachten als gevolg hebben.


Het idee achter Chi Nei Tsang is dus het bevrijden van deze negatieve emoties waardoor niet alleen de emotionele klachten geheald worden, maar ook chronische, lichamelijke gezondheidsklachten.


Enkele organen en hun emoties :

 • Bijnieren : deze houden zich bezig met stress. Problemen met de bijnieren zijn het gevolg van het bezwijken onder de stress, niet weten hoe met de stress om te gaan, ... Blokkades aan de bijnieren kunnen wijzen op het feit dat je niet op het juiste pad zit. Doordat je een gevecht moet leveren om op het verkeerde pad te blijven, resulteert dit in een burn-out omdat je een doel blijft najagen dat niet voor jou bestemd is. Problemen met de bijnieren kunnen zich ook uiten in het zitten in een slachtofferrol.

 • Appendix : de appendix helpt het immuunsysteem en is een filter verbonden aan de darm. Een gezonde appendix resulteert in het goed kunnen filteren van wat er op je af komt.

 • Lever en galblaas : deze zijn sterk met elkaar verbonden. Blokkades van de lever zijn het gevolg van boosheid die niet geuit wordt. Deze opgekropte boosheid kan leiden tot woede-uitbarstingen of zelfs een ontsteking van de lever. In het Oosten is de galblaas de zetel van je moed. Als de galblaas gedetoxed is, kan het helpen om moedige beslissingen in je leven te nemen.

 • Longen : de emotie van de longen is verdriet. Vaak zuchten of kortademigheid kan ook een teken zijn van een ontevredenheid met wat er gaan is in je leven.

 • Schildklier : vertegenwoordigt de communicatie tussen hart en hoofd. Als je niet zegt wat je denkt, of als je jouw waarheid niet uit, kan dit leiden tot keelontsteking, ....

 • ....

Kortom, de chinese buikorgaanmassage zorgt voor het openen van de energiebanen waardoor blokkades worden opgelost en de doorbloeding naar de organen wordt geoptimaliseerd.

Een heerlijke massage om te geven én te krijgen !


Comments


bottom of page